Editorial: Edicions 62
ISBN: 9788429745146
Idioma: Catalán
Número de páginas: 288
Encuadernación: Tapa blanda
Fecha de lanzamiento: 02/03/1999
Año de edición: 1999
Plaza de edición: Barcelona
Sinopsis de CARRER BOLIVIA
La novel·la Carrer Bolívia es pot dividir en dues parts: la primera és la vida de Lina Vilches a Linares i la segona la immigració amb el seu marit a Barcelona a la recerca d'un futur millor.
En la primera part, coneixem com a Lina pertany a una família humil de guardians d'una finca situada en el terme de Linares, un poble de la província de Jaén. Lina porta una infància feliç en el caseriu, no té consciència de classe social, ni del que això significa; així, és amiga i juga amb els fills dels senyors. A mesura que es va fent major, les circumstàncies aniran canviant. El senyoret, l'amo de la finca, també es creu l'amo de les persones que treballen per a ell. D'aquesta manera, presa com a amants a dues germanes de Lina, i intenta abusar d'aquesta última. Lina es queda embarassada de Néstor, el seu nuvi, amb el qual es casa per aquest motiu. Néstor és un sindicalista, ha vist morir al seu pare a conseqüència del seu treball en la mina i víctima de les seves idees esquerranes, i porta la lluita en la sang. Però, la batalla de Néstor és una pugna des de la venjança, des de l'odi; no, buscant serenament la igualtat de classes.
En la segona part del llibre, el matrimoni parteix cap a Barcelona a la recerca d'un demà diferent, encoratjats per un germà de Lina que ja resideix en aquesta ciutat.
A Barcelona, Néstor troba nous aliats per als seus objectius. Lina coneix a Sierrita, un personatge singular, que li dona alguns consells bons: que aprengui el dialecte i que s'adapti a la nova terra; però, que no comprèn l'afany de superació de Lina. El personatge de Lina creix com a persona, desmesuradament, al llarg de les pàgines: “Una dona casada i penses fer el batxillerat. Aquesta Lina…”, li diu Sierrita. En contraposició, el personatge de Néstor és incongruent, farà un gir que no revelaré…
En la novel·la hi ha personatges reals: Xerris Remfry va ser un enginyer anglès que va treballar en les mines de Linares, i la seva filla Carlota Remfry també va ser un personatge important en aquesta ciutat. L'Escola Oficial d'Idiomes de Linares porta el nom de la filla d'aquest enginyer: Carlota Remfry.
Va haver-hi un temps en què la mineria a Linares va ser molt important, els alts càrrecs estaven ocupats per anglesos, com en altres zones mineres d'Espanya. Encara existeix una zona de xalet que antany pertanyien a aquests alts càrrecs anglesos i un cementiri anglès, al poble, al costat del republicà, apartat del catòlic.
La novel·la és entranyable, l'autora dona mostres d'haver-se documentat bé sobre la ciutat de Linares, i, evidentment, en ser catalana coneix bé, com els immigrants van anar formant barris, a poc a poc, fent que Catalunya creixés. És part de la nostra història.
La trobo molt descriptiva però manquen les emocions personals, tants canvis i no hi ha cap sentiment. Ni quan canvia de una terra a una altre el que significa canvia e vida de cultura, com tampoc quan l’home, el seu marit, la deixa per un altre. Com dic és descriptiva sense sentiments.
La nota es de tres sobre 5